dimecres, 9 de novembre del 2011

Moviments lliures

Ara que el Guerau comença a conquerir l'espai de casa, em meravello amb la consciència que posa en tots els seus moviments. Avalua les seves posibilitats i estudia la manera de fer el que vol sense prendre mal. I, evidentment, molts cops cau de cul i ha de tornar-ho a intentar!
Quan el Guerau tenia un parell de mesos de vida extrauterina, vaig trobar un document basat en les teories d'Emmi Pikler que explicava la importància de respectar el desenvolupament natural del nen, sense intervenir-hi.
A partir d'aleshores, cap als 3 mesos, vam intentar que comencés a passar més hores a terra que no pas a la ganduleta, de cara cap amunt. Al principi no feia res, contemplava el sostre, el mòbil, la meva cara... i intentava fer algún moviment, sense èxit. Poc a poc, es va anar girant de costat, boca avall, més tard va començar els moviments d'arrastrar-se, a moure les cames i braços per aprendre a seure i gatejar, a posar-se dret....
Crec que el que més m'ha costat ha estat no intervenir. I inclús en algún moment crec que vam forçar algun moviment, posant-lo assegut per jugar quan encara no n'havia après per si sol.
Cal tenir en compte que a vegades, intentant ajudar, el que fem és col·locar al nen en una postura per la qual no està preparat (ni el seu cervell, ni la seva columna, ni la seva musculatura), creant-li una sensació d'inseguretat enorme.


Recordau que si impulsau l’infant a fer allò que encara no està preparat per fer, és a dir,
accelerau el seu propi procés intentant que respongui a les vostres expectatives en lloc
d’acceptar-lo tal com és, contribuireu a crear un infant temorenc, insegur, depenent de l’adult; se
l’haurà de vigilar contínuament perquè no mesurarà les seves possibilitats ni adquirirà la
noció de perill. En canvi, els infants que es desenvolupen al seu propi ritme són segurs,
independents i molt rares vegades es fan mal, perquè coneixen els seus límits i les seves
possibilitats. 

Un dels altres temes cabdals és la importància d'acondicionar l'entorn per tal que el nen sigui lliure d'explorar-lo. En el nostre cas, la casa és antiga i plena de perills. De moment tenim acondicionat el menjador, sense objectes perillosos, amb una zona toveta i segura, llocs on enfilar-se i on caure...
Realment  m'agradaria poder adaptar tota la casa, que pogués campar lliurement i fer-se seu l'espai, però és inviable. Ni econòmicament ni logísticament. O sigui que ara per ara s'haurà de conformar amb el menjador!


Per més informació:
Fragment del llibre d'Emmi Pikler, Moverse en libertad
Web de l'Associació Internacional Pikler


5 comentaris:

  1. Molt interessant!
    D'aquesta manera el nen és lliure i, sens dubte, més feliç!

    ResponElimina
  2. No et capfiquis, que no cal acondicionar toooota la casa! pensa que els coixins són molt útils, per tapar cantonades massa baixes, per posar al voltant d'un lloc on pot caure, per fer de barrera... casa meva està plena de coixins per tot arreu!!! i així la peke pot anar fent més a la seva. Pensa que just abans de saber que jo estava embarassada ens vam comprar un moble de menjador d'aquells que no aixequen ni dos pams de terra i és un lloc molt temptador per pujar-hi! doncs a davant hi ha un munt de coixins i ella no hi ha pujat mai! ;p i així per tot arreu...

    ResponElimina
  3. :) Onavis, a mi m'agrada molt aquesta manera de fer perquè veus com es va autogestionant ell solet. Avalua els riscs que pren, tot i que a vegades es creu superman!
    Alesta, el problema que tenim nosaltres és la casa en si. Per exemple, les rajoles de la cuina que són velletes i per gatejar és una mica perillós! :) M'apunto lo dels coixins per altres zones de la casa!

    ResponElimina
  4. Mai havia pensat això de les postures que els hi posem nosaltres.
    El baby sap estar assegut però no sap seure per ell mateix, llavors que s'hauria de fer en aquests casos?
    Molt interessant!

    ResponElimina
  5. Hola MamaModerna, teòricament fins que no seuen per ells mateixos és forçar la postura. Jo ho havia fet algun cop, per comoditat meva, però intentava que fos poqueta estona. Al document explica ben bé com fer-ho per anar respectant el desenvolupament del nen en tot moment.
    Me n'alegro que t'hagi agradat! Petons!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...